“Рекрутер в IT це восьминіг, який щодня жонглює великою кількістю задач” EPAM Campus

На висококонкурентних ринках, на зразок ІТ, процесу рекрутингу приділяється багато часу та уваги. Задля оптимізації ресурсів завдання рекрутингу у цій сфері часто поділені ще між низкою спеціалістів — ресерчер, сорсер, рекрутер та спеціаліст із залучення талантів. Такий рекрутер віддалено розподіл допомагає опрацьовувати велику кількість вакансій одночасно та швидше знаходити талановитих кандидатів. Адже бізнес-результати будь-якої компанії залежать саме від вчасно знайдених талановитих людей, які працюють на своєму місці. Чим рекрутер відрізняється від HR, які обов’язки має, скільки заробляє, в чому знаходить натхнення? Та чому помилка рекрутера може вщент зіпсувати імідж компанії?

Якими інструментами та технологіями користуються в роботі ІТ рекрутери?

Що повинен уміти IT-рекрутер

Найкраще написати в Telegram або WhatsApp за вказаним телефоном. Пошта — не найбільш оперативний спосіб, людина може перевіряти її вже вночі, втомившись. Або лист може потрапити до спаму — ви ж не знаєте, як людина налаштувала спам-фільтр. У чому полягає специфіка роботи ІТ рекрутера, як відбувається пошук кандидатів та чи повинні ці фахівці бути експертами у технологіях? Розбираємося в питанні разом з Оксаною Бешлей, Senior recruiter, ЕРАМ (Львів) та Ольгою Овчинніковою, Talent Acquisition Team Lead, ЕРАМ (Київ).

  • Весь процес найму Google починається через платформу Кар’єра.
  • Навіть кілька десятиліть тому Coca-Cola та General Electric підбирали людей за принципами смартрекрутменту — з чітким розумінням запиту, глибоким знанням ринку та своїх цілей.
  • Компанії також пропонують свої курси або стажування з великою кількістю практики.
  • Обидва профіля важливі для ефективного управління персоналом в компанії, але мають свої унікальні ролі та функції.
  • Важливо вловити, наскільки людина налаштована до виконання поставлених задач та в цілому роботи в команді вашої компанії.
  • ІТ рекрутер та HR менеджер є дуже важливими у процесі найму та підтримки персоналу, але вони мають різні функції та завдання.

IT-рекрутер: детальний гайд професією

Головна мета книги — показати, як за допомогою творчого та аналітичного ефективного мислення знайти відповіді на будь-які (навіть найбільш нестандартні) питання. Рекрутери проходять зростання рівнями від Trainee до Senior’а, як і всі IT-фахівці. Немає середньої думки на ринку, що потрібно знати для кожного IT-грейду. Вимоги залежать від обов’язків, домену, бізнес-моделі та типу компанії.

Як стати IT-рекрутером? Вриваємося у світ IT-професій

Загалом сучасний ринок пропонує безліч доступних інструментів, тож спонукаю тебе знайти свої. Чим більше ти знаєш про індустрію та напрям, у якому шукаєш таланти, тим кращих кандидатів зможеш знайти. Тому емпатія, чесність і адекватність — просто маст хев. Рекрутинг — це майстерність з’єднувати талановитих фахівців і бізнес так, щоб всі сторони були щасливі.

Що повинен уміти IT-рекрутер

Яка різниця між HR та рекрутером

Розглянемо основні відмінності між цими двома позиціями. Дізнайся, хто такий Affiliate manager, чим він займається і чому ця професія популярна. Плюси, мінуси та перспективи кар’єри в партнерському маркетингу. В цьому розділі ми детально розглянемо типові задачі, які виконує рекрутер в IT, його основні обов’язки та розкриємо, з чого складається типовий робочий день рекрутера. Зацікавити, ба більше, завоювати класного фахівця – місія не з легких.

Особливості роботи рекрутером в ІТ

IT-рекрутер допомагає бізнесу знайти та найняти потрібних фахівців, які впораються з роботою, впишуться в команду і не звільняться за кілька місяців. Жили вони довго і щасливо, працювали та розвивалися разом. Жодних конфліктів, зіпсованих нервів і зірваних дедлайнів.

Як пройти випробувальний термін і адаптуватися на новій роботі

В залежності від досвіду рекрутери бувають рівнів джуніор, мідл та сеньйор. Трапляється й таке, що людині просто не сподобається рекрутинг і вона захоче перемкнутися. Одначе знецінювати рекрутинг і казати, що це лише найперша сходинка до позиції HR-менеджера не варто».

Кандидат зрозуміє, що ця команда підходить йому найкраще для подальшого кар’єрного розвитку. Сьогодні рекрутинг виходить далеко за межі аналізу резюме. Тут теж важливо завжди тестувати нові інструменти, щоб підвищувати результативність своєї роботи. Робота рекрутера передбачає у собі постійну демонстрацію високорозвинутих комунікаційних навичок, адже вони потрібні на кожному етапі процесингу. Не завжди компанії потрібні рок-зірки, іноді просто потрібна людина, здатна вирішити поточну біль і поліпшити процеси.

Професія ІТ-рекрутера є досить популярною серед тих, хто не вміє кодити, але хотів би працювати у сфері інформаційних технологій. При цьому слід памʼятати, що такий спеціаліст, хоч і не виконує безпосередньо технічну роботу, все ж повинен мати досить глибокі та різносторонні знання в даній галузі. Адже його обовʼязок — це пошук професіоналів, і дуже важливо, щоб вони повністю відповідали заданим критеріям. На щастя, здобути потрібні знання сьогодні — це не проблема, адже є відповідні курси та безліч навчальних матеріалів, які дають основи, необхідні у даній професії. ІТ-рекрутер – це фахівець, який шукає та відбирає спеціалістів для найму в ІТ&digital сфері. HR займається підтримкою атмосфери в компанії, розвитком професійної етики та розвитком спеціалістів, у той час, як рекрутери спеціалізуються лише на пошуку та відборі кандидатів.

Розробників можна розділити на три типи за улюбленими завданнями. Великим компаніям завжди потрібно багато працівників. В нашій справі важливий рух – до знань, до розвитку, до вдосконалення. Висловіть свою думку стосовно ситуації описаної в матеріалі, або читайте що думають інші з цього приводу.

Вважається, що люди, які знають кухню зсередини, більше дадуть бізнесу як керівники, їм легше заробляти авторитет у команд. Якщо кандидат пробується у три команди, буде три інтерв’ю. Кожне триватиме не довше 1,5 години, щоб не порушувати межі особистого часу. Якщо кандидат прилітає на співбесіду, то всі зустрічі можуть призначити на один день. У Google на перших інтерв’ю оцінюють Googleness кандидата, його толерантність.

Головна з них полягає у тому, що ІТ-рекрутинг вирізняється дуже високою динамікою. Спілкується зі співробітниками, допомагає їм вирішити особисті і робочі питання. Автоматизує процеси, розробляє корпоративну політику, виходячи зі стратегії бізнесу, консультує топменеджмент, чим допомагає командам досягати поставлених цілей.

Що повинен уміти IT-рекрутер

У статті я вже згадував про важливість глибокого вивчення галузі та пошуку нових інструментів для роботи. Проте це лише частина того, у чому слід розвиватися рекрутеру. Поговоріть з менеджерами і дізнайтеся, хто зірочка в команді і чим відрізняється від інших співробітників. Потім поговоріть з цими зірковими співробітниками, щоб зрозуміти, що в них особливого, чому вони залишаються в компанії, що їх мотивує. У міру того, як технології стають більш просунутими, обов’язки всіх співробітників, особливо співробітників IT-відділу, регулярно змінюються. Тимліди рідко можуть правильно проаналізувати реакції кандидата у момент, коли в нього знаходять помилку.

Написання конкурентних оголошень про вакансію, листів безпосередньо кандидатам та фінальних оферів потребу.ть від рекрутера навичок роботи з текстами. Вакансія має бути грамотно складеною й написаною, лаконічною та привабливою, аби підвищити шанси відповіді від потенційних кандидатів. Подумай, які процеси твоєї рутини можна пришвидшити або оптимізувати, та почни пошук інструментів для цього.

Що повинен уміти IT-рекрутер

ІТ Рекрутер – це спеціаліст із пошуку талановитих кадрів та їх залучення для роботи в ІТ-компанії. Провести пошук та відбір кандидатів, співбесіду з кожним, ознайомити з умовами співпраці та запропонувати місце в компанії – ключові задачі рекрутера. Аналіз вакансії (Job analysis), Пошук (Sourcing), Відбір (Selection and Recruitment) – три кити, на яких тримається робота такого спеціаліста.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *